Tytuł


Warsztaty kulinarne: Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando

Warsztaty kulinarne: Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando

Rozpocznij majówkę od rekonstrukcji kulinarnej!  więcej

Brak aktywnych wydarzeń

Wydarzenie o tym tytule nie jest obecnie dostępne w sprzedaży internetowej.

Ostatni dostępny w sieci termin: Sobota, 29 kwiecień 2023 10:00

29 kwietnia od 10:00 do 14:00 zapraszamy do Muzeum Emigracji w Gdyni na wspólne gotowanie pod hasłem „Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando”. Będzie to niepowtarzalna okazja do odtworzenia przedwojennych receptur z prekursorskiej książki kulinarnej, Vegetarisch-Dietscher Kochbuch. Warsztaty kulinarne poprowadzi Sabina Francuz, która zadba o precyzje i jakość odtwarzania dań.

Warto wiedzieć, że moda na zdrowe odżywianie rozpoczęła się już dawno temu! Teraz jest okazja do przyrządzenia dań o wieloletniej tradycji z nowatorskim podejściem. Wypróbuj przepisy stworzonych i odtwarzanych z pasja do gotowania dwóch niezwykłych kobiet!

Wspólnie ugotujemy:

- Szabatową chałkę,
- Chanukowe ukraińskie latkes,
- Domowy majonez,
- Witaminową sałatkę,
- Kwas chlebowy z odzyskanych kawałków pieczywa

Kim była Fani Lewando?

Wyemancypowana, pracowita i niezwykle twórcza orędowniczka wegetariańskiej kuchni koszernej w latach 20-tych XX wieku. Urodziła się we Włocławku, w ubogiej rodzinie handlarza rybami. W latach 20 XX wieku, wraz z mężem pochodzącym z białoruskiej społeczności żydowskiej, przeprowadziła się do Wilna. Jej liczne znajomości w Warszawie, mogą świadczyć, że być może mieszkała przez jakiś czas w stolicy. W Wilnie wraz z mężem, otworzyli wegetariańską restaurację koszerną na styku dzielnic przy ulicy Niemieckiej.

Fania Lewando działała wszechstronnie, nie spoczęła na opracowywaniu menu i receptur, ale również prowadziła szkołę koszernego gotowania, gdzie przybliżała uczestniczkom swoje spojrzenie na nowoczesną kuchnię żydowską i wegetariańską. Była mistrzynią i propagatorką powracającej do mody idei zero waste. Ceniła sobie ekonomię i prostotę. Jej znajomości z Warszawy, jak i miejscowa śmietanka towarzyska, przyczynili się do spopularyzowania jej restauracji.

Celem podróży biznesowych Frani była nie tylko Warszawa. We wstępie do amerykańskiego opracowania książki, widnieje wzmianka o zaproszeniu do brytyjskiej siedziby firmy Heinz, prawdopodobnie w celu opracowania nowych receptur. Egzemplarz jej bestsellerowej książki Vegetarisch-Dietscher Kochbuch, wydanej w 1938 roku, został znaleziony na targu książek używanych w Londynie kilkadziesiąt lat po wojnie, mogła go przywieźć tam sama.

Rezultatem jej kulinarnego talentu, było objęcie posady szefowej kuchni koszernej na transatlantyku Batory. To tutaj „wypłynęła” na szerokie wody, przybliżając gościom swoje pomysły nowoczesnej, wegetariańskiej kuchni koszernej. Fania, poza tradycyjnymi daniami w bezmięsnej formie, opracowała szeroką kartę witaminowych drinków, którym poświęciła oddzielny rozdział w swojej książce Vegetarisch-Dietscher Kochbuch.

Sabina Francuz przez 10 lat prowadziła Głodne Kawałki - bistro i catering. Współpracowała z Muzeum Narodowym w Krakowie, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP w Krakowie, OFF festiwalem i Audioriver. Dla Festiwalu Kultury Żydowskiej zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową. Założyła kolektyw Mecyje, z którym doprowadzili do wydania 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami z przygotowania potraw. Od 5 lat współpracuje z Muzeum Polin, prowadząc warsztaty i wydarzenia kulinarne. W codziennym życiu i karierze, gotowanie pomaga jej zachować zdrowy dystans, relaks i prawdziwą radość. Sabina Francuz, pisze książki kulinarne, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Propaguję twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Uwielbia jadalne „słowa”, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone kuszące zachcianki oraz zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób i fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.

Nasza oferta


Music Everywhere podbiło serca publiczności, przyciągając dziesiątki tysięcy fanów na swoje koncerty KARUZELA GNA. Teraz ruszają z jej drugą odsłoną - KARUZELA GNA 2. Na scenie zabrzmi jeszcze więcej polskich przebojów, które przeniosą Cię w nostalgiczne wspomnienia i dostarczą niezapomnianych emocji. Czeka Cię wiele muzycznych niespodzianek!

Opowieść o tym, że prawdziwą przyjaźń można odnaleźć w najmniej spodziewanym momencie. Bilety: 38 zł / Bilety grupowe w cenie 35 zł, można zakupić tylko w kasie Gdyńskiego Centrum Kultury po wcześniejszej rezerwacji mailowej - rezerwacja@gck.gdynia.pl

Polub Nas


Proponujemy również


Festiwal Globaltica 2024

Park Kolibki, Gdynia

GLOBALTICA to wyjątkowe wydarzenie w letnim kalendarzu imprez kulturalnych.

Hevelka - Festiwal Alkoholi

Polsat Plus Arena Gdańsk

Hevelka powraca, by jak co roku zapewnić mieszkańcom i gościom Trójmiasta doskonałą rozrywkę i możliwość rozsmakowania się w polskich wyrobach…

Zapisz się na newsletter

Otrzymuj powiadomienia o najnowszych wydarzeniach!

Uwaga! Czas sesji koszyka wkrótce wygaśnie!
pozostało czasu:
00:00

pozycji w koszyku

suma:


Czas sesji upłynął. Aby dokonać zakupu biletów należy je ponownie dodać do koszyka.